UGent-onderzoek in Congo weegt op voorbereidende klimaattop

(05-10-2022) Van 3 tot 5 oktober vindt in de Congolese hoofdstad Kinshasa de PRECOP27 plaats als voorbereiding op de VN-klimaattop COP27 in november. UGent-onderzoek over het Congolese regenwoud speelt een belangrijke rol in de PRECOP.

De PRECOP27 ontvangt een zestigtal milieu- en energieministers, burgers, het secretariaat van het VN-klimaatverdrag en vertegenwoordigers van onderhandelingsgroepen. Ze bereiden zich samen voor op de VN-klimaattop COP27. Die vindt plaats van 6 tot 18 november in Egypte.

Voorafgaand aan de PRECOP vond begin september een internationale wetenschappelijke conferentie plaats in de Congolese stad Yangambi. Daar deelden wetenschappers hun inzichten over de bijdrage van het Congolese regenwoud en andere tropische bekkens aan de strijd tegen klimaatverandering.

UGent-onderzoek in Congo

Het UGent-onderzoek in Congo leverde belangrijke informatie op die conferentie en voor de PRECOP. Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen bestuderen de rol die het Congolese regenwoud speelt in het opslaan van koolstof en het verminderen van CO₂ in de atmosfeer.

Klimaattoren

Sinds oktober 2020 meet een klimaattoren in het regenwoud hoeveel CO₂ het tropische bos opslaat en hoeveel water het verdampt.

Lees ook: Klimaattoren in Congo dicht een groot gat in onze kennis

Grootste veengebied ter wereld

Recent werd de volledige omvang van de uitgestrekte veengebieden in het hart van het Congobekken in kaart gebracht. Dit blijkt in totaal het grootste veengebied ter wereld te zijn.

Lees ook: Grootste tropische veengebied ter wereld bevindt zich in de Democratische Republiek Congo

Meer info