Landbouwstudiedag 2016

Deze landbouwstudiedag neemt de handschoen op met als centraal thema "Nieuwe verdienmodellen in de land- en tuinbouwsector".

De landbouwstudiedag gaat van start met een presentatie van Prof. Wim Verbeke van de Vakgroep Landbouweconomie, Universiteit Gent, over veranderingen in het consumentengedrag en hoe de landbouwsector daarop kan inspelen.

Daarna volgt een toelichting van Eva Van Buggenhout en Dirk Van Gijseghem over de resultaten  van recent onderzoek door de  afdeling Monitoring en Studie, Departement Landbouw en Visserij, over nieuwe verdienmodellen in de landbouwsector. Vervolgens zal Koen Symons van het Innovatiesteunpunt Boerenbond en Landelijke Gilden uitleggen hoe het steunpunt land- en tuinbouwbedrijven begeleidt bij het inslaan van een nieuwe richting en welke hierbij de kansen en uitdagingen zijn.

In de namiddag wordt gefocust op specifieke praktijkvoorbeelden. Michiel van Poucke baat in Gent de zelfoogstboerderij Wijveld uit en komt vertellen over zijn ervaringen met "community supported agriculture". Vervolgens zal Kris Vertonghen, bedrijfsleidster van Versalof, komen vertellen over hun ervaringen met verwerking van (eigen) geteelde groenten tot voorgegaarde half-fabricaten klaar voor consumptie. Tenslotte zal landbouwer Luc Hollands zijn ervaringen delen over de biologische melkveehouderij, hoevetoerisme en -recreatie.

De landbouwstudiedag wordt afgesloten door een debat en een receptie waar de discussie tussen pot en pint verder kan gezet worden.

Lees de uitgebreide verslaggeving.