Architectuurstudenten bouwen bamboe zomerbar

(05-04-2022) Wat als theoretische wetenschap en praktijkervaring elkaar vinden? Tweedejaarsstudenten burgerlijk ingenieur-architect en een aantal getalenteerde jongeren van Jeugdhuis Troelant zetten samen hun strafste talenten in op de site Ter Beke.

Op de site van Ter Beke wordt vanaf 4 april een grote open koepel met een doorsnee van 12 meter gebouwd. De constructie wordt opgetrokken uit bamboe, een hernieuwbaar bouwmateriaal met een kleine ecologische voetafdruk. De bouw van deze ingenieuze structuur kreeg de naam Do Bamboo mee en wordt gerealiseerd door studenten ingenieur-architect van onze faculteit. Zij staan onder leiding van professor Jan Belis, die zelf uit Sinaai afkomstig is. Professor Belis is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder realiseerde hij al experimentele constructies in Finland, Italië en China.

De voorbij weken maakten de studenten enkele proefstukken om de verbinding van de bamboestructuur op de betonnen fundering te testen. Die testen brachten grote sterkteverschillen aan het licht al naargelang de gekozen hulpmaterialen. 

Het finale ontwerp voor het project 'Do Bamboo' werd uit 48 inzendingen gekozen en test de draagkracht van bamboe als bouwmateriaal voor grootschalige constructies. Als alles volgens planning verloopt zal de constructiefase tegen vrijdag 8 april zijn afgerond.

De zomerbar in Sinaai dient als een test voor een groter project in dierenpark Planckendael in Mechelen.  De Gentse universiteit gaat er 2 hoge inkomtorens bouwen. Met het project in Sinaai willen ze dus vooraf een inschatting kunnen maken.

Met de komst van de bamboestructuur is de Ter Beke-site niet enkele een mooie aandachtstrekker rijker; de koepel zal deze zomer ook een plek afbakenen voor tal van fijne activiteiten en een heuse zomerbar. Een niet te missen hotspot in Sinaai! 

 

   

Meer foto's van het project

In de media:


Contact

prof. dr. ir.-arch. Jan Belis

Technologiepark Zwijnaarde 60
9052 Zwijnaarde