Starttoets (verplichte ijkingstoets) burgerlijk ingenieur-architect

Wat wordt er getest?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) bestaat uit twee delen: toets wiskunde en toets ruimtelijk inzicht.

De toets wiskunde bestaat uit een aantal meerkeuzevragen over diverse wiskundethema's uit de volledige leerstof van het secundair onderwijs. De grote thema's zijn:

  • Redeneren
  • Begrippenkennis
  • Wiskundige vaardigheden
  • Modelleren: wiskundige vraagstukken in een fysica-context

De toets omtrent ruimtelijk inzicht test de mate waarin je in staat bent 2-dimensionale representaties van complexe 3-dimensionale volumes juist te lezen en te interpreteren.

De toets is afgestemd op vooropleidingen uit het secundair onderwijs met 6 uur wiskunde per week in de laatste twee jaar. Toch kunnen ook leerlingen die minder wiskunde volgden in hun vooropleiding eraan deelnemen. Het is immers belangrijk dat elke geïnteresseerde student zich kan "ijken": je niveau kan immers van nature hoger zijn dan je vooropleiding laat vermoeden.

Voorbereiding

We raden je aan om de leerstof uit 3de - 4de - 5de - 6de jaar secundair onderwijs wat op te frissen.

Je kan ook oefenen om vertrouwd te geraken met het soort vragen. Voorbeeldvragen vind je hier.

We organiseren in het voorjaar enkele oefennamiddagen om je te helpen de leerstof en aanpak van deze toets onder de knie te krijgen. Je kan kiezen uit: woensdag 19/4 + woensdag 26/4, telkens 14u - 17u, in aud P (campus Boekentoren, ingang Jozef Plateaustraat 22) OF zaterdag 22/4 + zaterdag 29/4, telkens 9u - 12u, in aud D (campus Boekentoren, ingang Jozef Plateaustraat 22).

Inschrijven voor de oefennamiddagen

Praktische informatie

Wanneer?

De starttoets (verplichte ijkingstoets) wordt georganiseerd op twee momenten: maandag 3 juli 2023 (sessie 1) en zaterdag 26 augustus 2023 (sessie 2). Elke sessie start om 9u00 en duurt maximaal 4 u.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan vanaf midden januari via www.ijkingstoets.be

Inschrijvingen starten op 15 januari en sluiten op 15 juni (voor sessie 1) en op 15 augustus (voor sessie 2).

Waar?

Gent, exacte locatie wordt meegedeeld in de uitnodigingsmail die je korte tijd voor de toets zal ontvangen.

Formularium

Tijdens de toets stellen we een formularium ter beschikking.

Wat breng ik mee?

Hulpmiddelen zoals boeken, rekentoestel, gsm, passer, geodriehoek,... zijn niet toegelaten. Je mag enkel een potlood, gom en balpen bij je hebben en eventueel een koekje en een drankje.


Wanneer krijg ik feedback?

Ten laatste zeven dagen na de starttoets (verplichte ijkingstoets) ontvang je je punten en een kwalitatieve beoordeling van je prestatie via e-mail. Studenten die naar aanleiding hiervan een gesprek wensen omtrent hun studiekeuze, kunnen een afspraak maken bij een studiebegeleider verbonden aan de monitoraatscel van onze faculteit. Je kan kiezen tussen een gesprek op de campus (reservering feedbackgesprek op campus - Jozef Plateaustraat 22, Gent) of een online gesprek (reservering feedbackgesprek online - de bevestigingsmail bevat de link naar het MS-Teams gesprek).

Nog vragen?

Voor veelgestelde vragen kan je terecht op de website van de Vlaamse ijkingstoets. Blijven er nog vragen onbeantwoord, dan kan je mailen naar monitoraat.ea@ugent.be

Wat na de toets?

Door je deelname kan je sowieso inschrijven voor de opleiding burgerlijk ingenieur-architect.

Verplichte remediëring

Ben je echter niet geslaagd, dan zal je een remediëringstraject moeten volgen in de vorm van een online zelfstudiepakket wiskunde of via deelname aan de zomercursus wiskunde voor burgerlijk ingenieur-architect. In beide gevallen wordt het traject afgerond met een verplichte online test.  Dit remediëringstraject wordt bij voorkeur gevolgd voor de start van het academiejaar.

Deze remediëring is ook verplicht als je niet geslaagd bent op een compatibele starttoets of bij deelname aan een andere (niet-compatibele) ijkingstoets.

Andere opvolging

Het stopt natuurlijk niet bij de starttoets (verplichte ijkingstoets). De faculteit heeft een heel na-traject uitgetekend om je verder op weg te helpen.