Personeelsnieuws oktober 2021

Welkom nieuwe collega's

Sybren De Boever

Sybren De Boever startte op 01/10/21 aan een Joint PhD (VUB-UGent) rond de impact van micro- en nanoplastics op de lever. Hoofdpromotor aan de VUB is Prof. Mathieu Vinken. Aan UGent maakt hij deel uit van de GLIPh groep onder promotorschap van Prof. Lindsey Devisscher. Het ligt nog niet helemaal vast welke periodes Sybren aan UGent zal werken en wanneer hij voornamelijk aan de VUB te vinden zal zijn maar de bedoeling is dat het in vitro werk aan de VUB wordt uitgevoerd terwijl het in vivo werk aan UGent gepland wordt. Hierbij zullen muismodellen voor leverkanker gebruikt worden om het effect van microplastics te onderzoeken. Sybren volgde een master Biochemie aan de KUL (afgestudeerd in 2019) gevolgd door een master Statistiek (KUL afgestudeerd in 2021). Naast zijn studies is Sybren al 10 jaar passioneel met fotografie bezig.
Lander Heyerick

Op 01/10/21 is Lander Heyerick gestart in de GLIPh groep bij Prof. Devisscher. Hij zal werken aan een doctoraat rond de rol van immuuncellen in primair scleroserende cholangitis en colitis.  Voor zijn onderzoek zal er in eerste instantie getracht worden op 'single cell'-niveau transcriptoom en epitoom informatie te verzamelen op humane lever, colon en bloedstalen in patiënten met PSC en/zonder UC. Door vergelijking met UC-patiënten en gezonde controles wordt er geprobeerd om te distilleren welke immuuncellen de 'drivers' zijn van de verschillende ziektebeelden.

Lander combineert zijn doctoraat met een ASO mandaat (Inwendige Geneeskunde). Hij studeerde in 2019 af als arts aan UGent en was de laatste 2 jaar fulltime klinisch aan de slag. Het is zijn ambitie om een carrière uit te bouwen waarin hij klinische en onderzoeksactiviteiten kan combineren. 

Joni Heymans In de fysiologie groep startte op 1 oktober een nieuwe PhD studente, Joni Heymans. Ze zal werken onder promotorschap van Prof. Alain Labro. Joni studeerde deze zomer met grote onderscheiding af aan de Universiteit Antwerpen in de richting Biomedische Wetenschappen (afstudeerrichting Moleculaire mechanismen van ziekten). Het komende jaar zal ze zich toeleggen op de uitwerking van haar onderzoeksproject en het voorbereiden van een mandaataanvraag.
Amy Maerten   Amy Maerten startte net als Sybren op 01/10/21 met een Joint PhD (VUB-UGent). Haar onderzoek draait rond de effecten van PFAS/PFOS op cholestatisch leverlijden. Voor UGent zal ze werken in de GLIPh groep onder promotorschap van Prof. Lindsey Devisscher. Aan de VUB komt ze in de groep van Prof. Mathieu Vinken terecht. Amy studeerde in juni af als apotheker (geneesmiddelenontwikkeling) aan de VUB. In haar vrije tijd is ze bestuurslid bij Bewegingsschool Achilles en rijdt ze regelmatig paard. Ze start haar onderzoek met het in vitro deel aan de VUB (zeker 1,5 jaar) en komt voor het in vivo onderzoek naar UGent.

Tot ziens

  • Eva Gijbels heeft eind september de GLIPh groep verlaten. Ze rondt momenteel nog haar Joint PhD af maar startte op 1 oktober al met een specialisatie Klinische Biologie aan UGent. Ze begint met een stage in het UZ Jette. We wensen haar veel succes met de laatste loodjes voor het doctoraat en met haar nieuwe professionele plannen!
  • Het project waarop Shahid Hussain werkte olv Prof. Frank Bosmans liep in september ten einde. Shahid verlaat UGent. We wensen hem veel succes met zijn nieuwe carrièreplannen!