Nopia - Nocturie & Polyurie

De onderzoeksgroep 'Urologie' bestudeert binnen deze onderzoekslijn alle nachtelijke lagere-urinewegsymptomen (beter bekend als LUTS - Lower Urinary Tract Symptoms) en therapieresistente symptomen van het kleine bekken.  NOPIA doet onderzoek naar de fysiopathologie, maar hun hoofddoel is het verbeteren van de zorg.

Onderzoeksprojecten

Nachtelijke lagere-urinewegsymptomen

Meer specifiek doet NOPIA onderzoek naar nocturie, nachtelijke incontinentie en bedplassen, nachtelijke retentie en nachtelijke polyurie.

- Postdoc: Kristian Vinter Juul, An-Sofie Goessaert, Marie-Astrid Denys

- Eindfase PhD: François Hervé, Veerle Decalf, Jeff Weiss, Annick Viaene

- Lopende doctoraten: Tine Kold Olesen, Thomas Monaghan, Rebecca Haddad, Kim Pauwaert, Upeksha Sewwandi Alwis

ondersteuning sinds 2011, leerstoel sinds 2018

 

OptiLuts of optimalisatie van de zorg voor therapieresistente symptomen in het kleine bekken

Therapieresistente symptomen van het kleine bekken met nadruk op urineverlies en urineretentie zijn sinds vele jaren een onderzoeksdomein met heel duidelijke insteken zoals het verbeteren van de zorg en het maken van zorgpaden en richtlijnen. Hierbij is enige overlap met het onderzoek rond nachtelijke polyurie.

Samenwerkingsverbanden

  • Uitgebreide samenwerking binnen het UZ Gent met de diensten Pediatrie, Algemeen Interne, Slaapkliniek, Geriatrie, Klinische Biologie, Cardiologie en Revalidatie
  • Samenwerking binnen UGent met de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (Prof. Boeckx) en de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (Prof. Vanfleteren)
  • Uitgebreide internationale samenwerking met gastprofessoren Jens Peter Norgaard, Tove Holm Larsen, Wendy Bower en Jeffrey Weiss

Publicaties (in het Engels)

 

Vragen?

  • Karel Everaert, hoogleraar, kliniekhoofd, sectorvoorzitter MVK

+32 9 332 22 73