Boekentoren: het licht gaat aan!

(28-10-2021) Een verlichte Boekentoren zal voortaan van valavond tot middernacht deel uitmaken van de avondlijk verlichte skyline van Gent.

Als aanvulling op de eerste fases van de restauratiewerken aan de Boekentoren van de UGent wordt nu ook monumentverlichting conform het Lichtplan van de Stad Gent voorzien. Met een sober wit licht zal de verlichte Boekentoren voortaan deel uitmaken van de avondlijk verlichte skyline van Gent. 

De monumentverlichting van de Boekentoren wordt op donderdag 28 oktober plechtig ingehuldigd door Schepen Filip Watteeuw en rector Rik Van de Walle.

“De bibliotheek is meer dan een monument of een collectie. Het is een gemeenschap, een huis voor vele gebruikers. Een plek die niet alleen ruimte inneemt in het pure landschap, maar ook in Gent, in de wereld zelf. Het is een verlicht baken van wetenschap, een plek voor dialoog, onderzoek en reflectie, een plek voor ontmoeten.” (Rector Rik Van de Walle)

boekentoren verlicht 1Boekentoren in een sober wit 'maan'licht

De Boekentoren wordt vanop de vier hoeken diagonaal uitgelicht vanop afstand. De verschillende kleine raampjes van de Boekentoren worden langs de binnenzijde uitgelicht in een warm witte kleur. Bovenaan de toren wordt ook de belvedère aan de binnenzijde indirect uitgelicht. Voor de toren en voor de vier buitenterrassen werd gekozen voor een koudere lichtkleur. Hierdoor komt de betonstructuur visueel optimaal tot zijn recht en lijkt het alsof de toren enkel door maanlicht wordt verlicht.

Zuinige verlichting enkel tot middernachtBoekentoren verlicht

Het monument wordt volledig door energiezuinige ledverlichting belicht. De spots die de toren aan de buitenkant vanop afstand uitlichten, hebben een totaal opgesteld vermogen van 412 watt. Ter vergelijking: dit is ongeveer de helft van het energieverbruik van één microgolfoven van 900 watt. Ze zal elke avond werken vanaf valavond tot middernacht en schakelt daarna automatisch uit, zoals ook de andere monumentverlichting in Gent gedoofd wordt. Met de nabijgelegen Volkssterrenwacht werden er afspraken gemaakt zodat de verlichting de werking niet hindert.

Stad Gent en de UGent samen voor verlichte toren

“De Boekentoren mocht als belangrijke toren in de Gentse skyline niet ontbreken in het lijstje van verlichte monumenten. De verlichte Boekentoren vormt een belangrijke baken in de avondlijke scenografie van de stad. We zijn dan ook blij dat de Universiteit Gent opnieuw ingestapt is in dit verhaal van het Gentse lichtplan. Met dit plan verlichten we monumenten op een uniforme en zuinige manier.” (Schepen Filip Watteeuw)