UGent op het filmfestival

(04-10-2022) De UGent en Film Fest Gent slaan de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan op de 49e editie van het festival, van 11 tot 22 oktober 2022.

Wetenschapscafé voor iedereen: 'Puberbreinen onder druk'

eflyer_puberbreinZoals elk jaar is er een speciale editie van het Wetenschapscafé op het filmfestival. Dit jaar over de mentale gezondheid bij jongeren.

Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Deze zaken maken het niet altijd gemakkelijk voor jongeren om een positief gevoel te ervaren. Als daar nog eens een lockdown bij komt, wordt het nog minder evident. In dit café vragen we ons af hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van jongeren... en hoe we die kunnen verbeteren. 

Is geluk een kwestie van wetenschap of puur toeval? (Waarom) zijn jongeren nu minder gelukkig dan vroeger? Wat is de rol van de sociale media? Hoe word ik dan wél gelukkig(er)? Wat kan positieve psychologie doen? Ontdek het antwoord op deze & andere vragen op deze speciale editie van het Wetenschapscafé!

  • Sprekers zijn Joke De Wilde (HOGENT) en Sarah Bal (UGent). Moderator is Emma Vanpaemel (urgent.fm)
  • Dinsdagavond 18 oktober om 19u45 in de festivaltent aan Kinepolis. Gratis toegang, iedereen welkom!
  • www.wetenschapscafe.be
  • Onder de tag 'Veerkracht' vind je een selectie films die Film Fest Gent speciaal uitkoos voor jongeren

Avant-première voor alumni: ALCARRÀS Alcarras

Naar jaarlijkse gewoonte kunnen UGent-alumni een film uit het programma in avant-première ontdekken. Dit jaar gaat het om 'ALCARRÀS'. Na de filmvoorstelling kan je nog even napraten in het Sphinx Cafe of The Celtic Towers.

  • De voorstelling voor alumni is op maandagavond 10 oktober om 20u in de Sphinx Cinema. De film duurt circa 119 minuten.
  • Tickets kosten 8 euro voor leden en 10 euro voor niet aangesloten alumni.
  • Schrijf je in!

zuidkoreaThema Zuid-Korea

Film Fest Gent focust dit jaar op Zuid-Koreaanse cinema; al jarenlang een van de meest interessante cinema's ter wereld. Ook UGent strekt zich uit tot in Zuid-KoreaGhent University Global Campus (GUGC) is de eerste Europese universiteit in Songdo, Zuid-Korea. UGent biedt daar drie bacheloropleidingen aan in life sciences: Moleculaire Biotechnologie, Milieutechnologie en Food Technology. Het is tevens een belangrijke research hub in de regio.

Schoolvoorstellingen

Ook dit jaar zet Film Fest Gent in op filmeducatie. Iedere voormiddag kan je met de klas of school een film in Belgische première ontdekken. Op donderdag 20 oktober zorgt UGent-professor Sarah Bal voor de inleiding bij de film Sonne. 

Ondertiteling door UGent

Sinds 1988 werkt de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie samen met het Film Fest Gent. Al meer dan 20 jaar doet het internationale filmfestival een beroep op de diensten van de masterstudenten om enkele van de geselecteerde films te ondertitelen. Dit gaat meestal om films die nog niet in het Nederlandse taalgebied verdeeld worden en waarvoor nog geen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn. Bovendien worden de ondertitels live door de studenten geprojecteerd tijdens de verschillende voorstellingen. Dit jaar ondertitelen de studenten maar liefst elf films, vaak vanuit het Engels, maar ook vanuit het Spaans, Koreaans, Duits, Koerdisch en Iers.

Urgent.fm

Radiozender Urgent.fm zal verslag uitbrengen vanop het filmfestival, met sfeervolle reportages en interviews.

Korting voor UGent'ers

Personeelsleden van UGent genieten van het kortingstarief op vertoon van hun personeelskaart bij de aankoop van hun filmtickets.

Tickets en info op www.filmfestival.be