Patterned Photoalignment of Liquid Crystals and Future Display Applications

Promovendus/a
Berteloot, Brecht
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen
Curriculum
Master in de ingenieurswetenschappen: fotonica, Universiteit Gent, 2017
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: fotonica
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Gestructureerde fotoalignering van vloeibare kristallen en toekomstige beeldschermtoepassingen
Promotor(en)
prof. Kristiaan Neyts, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen - prof. Jeroen Beeckman, vakgroep Elektronica en Informatiesystemen - dr. ir. Koenraad Vermeirsch (ScioTeq)
Examencommissie
voorzitter em. prof. Luc Taerwe (eredecaan) - prof. Jeroen Beeckman (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Wim Bogaerts (vakgroep Informatietechnologie) - prof. Herbert De Smet (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Jan Lagerwall (Université du Luxembourg, Luxemburg) - prof. Kristiaan Neyts (vakgroep Elektronica en Informatiesystemen) - prof. Miha Ravnik (University of Ljubljana, Slovenië) - dr. ir. Koenraad Vermeirsch (ScioTeq)

Korte beschrijving

Vloeibare kristallen zijn materialen met eigenschappen van vloeistoffen en vaste stoffen. De moleculen kunnen vrij bewegen en zijn min of meer parallel aan elkaar georiënteerd. Die voorkeursrichting kan beïnvloed worden een het elektrisch veld. De bekendste toepassing is het vloeibaar-kristalscherm of LCD. Deze technologie is momenteel de belangrijkste beeldschermtechnologie, gebruikt in LCD en QLED TVs. Wanneer omgevingslicht invalt op een beeldscherm, wordt een deel hiervan gereflecteerd. Deze reflecties verminderen de leesbaarheid van het scherm. Dit onderzoekswerk is grotendeels gewijd aan het ontwikkelen van verschillende optische componenten om het contrast van een vloeibaarkristalscherm in een heldere omgeving te verbeteren. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met ScioTeq. In dit bedrijf worden beeldschermen ontwikkeld voor de luchtvaart.

Praktisch

Datum
Donderdag 8 september 2022, 17:00
Locatie
auditorium 1, iGent, eerste verdieping, Technologiepark Zwijnaarde 126, 9052 Zwijnaarde
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@ugent.be