Lezing 'Filosofie zoekt verandering: Voer voor verontwaardiging en hoop'

Voor wie
Alumni , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
21-02-2023 van 19:30 tot 21:30
Waar
Blandijn - auditorium 4 Jaap Kruithof, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen
Contact
sofie.avery@ugent.be
Website
https://humanitiesacademie.ugent.be/

Deze reeks wil een alternatieve blik bieden door te tonen welk kritisch onderzoek er ook allemaal gebeurt onder de noemer filosofie.

In deze lezing zal worden ingegaan op de onderliggende ideeën bij de keuze van het overkoepelende thema voor de boeiende lezingen en debatten die de volgende weken zullen doorgaan. Naarmate men meer ontdekt en nadenkt over de trends en klemtonen in de geschiedenis van de filosofie, en hoe die zich weerspiegelen in de opleidingen filosofie tot op vandaag, wordt duidelijk dat het hoog tijd is om hierover samen bij te leren en van gedachten wisselen. Welke boodschappen worden in de mainstream filosofie gegeven over wat geldt als ‘echte’ of ‘legitieme’ vragen/thema’s/denkers? Wie en wat wordt uitgesloten, en welke onrechtvaardigheden kunnen daaruit voortvloeien?

In deze inleidende lezing zullen actuele filosofische ideeën worden toegelicht die terugkeren in zowel heel wat kritieken op de academische filosofie zoals we ze vandaag kennen als in vernieuwende denkpistes en voorbeelden van wat filosofie (ook) kan zijn en worden.

Registreer online