Studiedag 'Over Amandus en Letardus. Recente inzichten over de rurale samenleving en de Gentse stadsvorming tijdens de vroege middeleeuwen'

Voor wie
Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
10-11-2022 van 09:00 tot 17:30
Waar
Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Archeologie, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Contact
Ewoud.Deschepper@UGent.be

Deze studiedag brengt een brede waaier aan lezingen over recent archeologisch en historisch onderzoek naar de vroege middeleeuwen in Gent en omgeving.

Sinds circa 2005 is er een sterke toename van het aantal archeologische opgravingen van vroegmiddeleeuwse rurale nederzettingen. Deze continu groeiende dataset wordt ook steeds meer omgezet in effectieve kenniswinst. Het historisch en archeologisch onderzoek naar de Gentse stadswording kent daarentegen een veel langere geschiedenis, met als eerste belangrijke exponent het werk van Henri Pirenne. Vooral sinds de jaren 70 levert stadsarcheologisch onderzoek een essentiële bijdrage. Vijftig jaar later vinden er nog altijd regelmatig opgravingen plaats in de Gentse binnenstad. Deze studiedag wil de resultaten van lopende en recent afgelopen onderzoeksprojecten naar de rurale samenleving en de Gentse stadswording communiceren naar een professioneel en niet-professioneel publiek.

Het uitgebreide programma omvat bijdragen van specialisten uit verschillende disciplines (archeologie, geschiedenis, geografie, paleo-ecologie).

We maken ook expliciet ruimte voor interdisciplinair debat.

Registreer online