Verdwenen Zwinhavens laureaat Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2022

(27-10-2022) Team archeologen van UGent wint Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2022 voor 'Verdwenen Zwinhavens'

Archeologen Prof. Wim De Clercq, Dr. Jan Trachet en Dr. Maxime Poulain ontvangen met hun project “Verdwenen Zwinhavens” de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. "Verdwenen Zwinhavens", een onderzoek naar het voorhavensysteem van de middeleeuwse metropool Brugge en naar het dynamische oostelijke kustlandschap meer algemeen, werd breed en zeer innovatief gecommuniceerd met als hoogtepunten een immersieve belevingsexpo met virtual en augmented reality in het bezoekerscentrum van Zwin Natuurpark, een toeristische fietsroute langs zes VR-tijdkijkers in het landschap en een heel culinair pakket "Proeven van de Middeleeuwen".

De uitreiking vindt plaats op 23 november 2022 in Brussel, waar tegelijk de winnaar van de EOS Publieksprijs wordt bekend gemaakt. Stem daarvoor dus zeker op "Verdwenen Zwinhavens"!

Professor Wim De Clercq, die het onderzoek vanuit de Gentse Vakgroep Archeologie leidt, benadrukt de grote tevredenheid met de Jaarprijs. Het is volgens hem prettig om te zien dat zowel het brede publiek als collega-onderzoekers het project weten te waarderen. Het was namelijk een echte uitdaging om een verzameling complexe wetenschappelijke gegevens uit verschillende disciplines, zoals archeologie, geschiedenis en geologie te vertalen naar een opzet die een meerwaarde zou bieden voor de toeschouwer. Ook de COVID-crisis hielp hier niet echt bij. Het project loste - onder meer dankzij goede samenwerking met de vele partners- deze problemen op en leverde een mooi eindresultaat af. Wim De Clercq benadrukt bovendien dat het project hen ook veel heeft bijgeleerd op het vlak van zowel technologische als toeristische valorisatie. "Verdwenen Zwinhavens" leverde buiten antwoorden ook nieuwe vragen op, die  nu onder meer onderzocht worden in het grootschalige onderzoeksproject 'Hoog Tij - Laag Tij' Het is volgens het projectteam dan ook belangrijk om zowel het onderzoek én de publiekswerking in deze regio te blijven uitbouwen.

Het project rond de Verdwenen Zwinhavens kreeg vorm dankzij een innovatieve samenwerking tussen UGent, het provinciaal toerismebedrijf Westtoer, het Zwin Natuurpark en talrijke gemeenten en private partners. Het publiek vond vlot de weg: de belevingsexpo (tot 7 november 2021) lokte iets meer dan 42.000 bezoekers, de zes VR-kijkers op de fietsroute trokken al zo'n 110.000 toeschouwers. Daarnaast werden er nog een webapp, een publieksboek en tal van publiekslezingen rond het project uitgewerkt.

Wie zelf met eigen ogen het prijswinnende project wil ontdekken, kan nog tot oktober 2023 genieten van de Verdwenen Zwinhavens fietsroute met de VR-kijkers en het traject “met middeleeuwse smaakmakers onderweg”. De interactieve tafel van de Zwinexpo valt binnenkort in licht aangepaste versie te beleven in het stadhuis van Brugge.

VerdwenenZwinhavens_partners.jpg