Gentse studenten stoten door naar finale internationale pleitwedstrijd in Parijs

(11-05-2022) Het was een spannende nek-aan-nekrace. In de finale van de internationale moot court in Parijs over internationaal privaatrecht moesten studenten Fien De Groote en Camille Desmet heel nipt de duimen leggen voor het team uit Ljubljana.

Van 4 tot 6 mei verzamelden studententeams van 24 universiteiten in Parijs voor de internationale 'Pax Moot Court'. Deze internationale pleitwedstrijd is gericht op vraagstukken van internationaal privaatrecht. 

Casus

In de casus dit jaar stond een internationale kredietovereenkomst centraal, ter financiering van het project van de heer Smith om drie van zijn appartementen in Parijs om te bouwen tot koolstofneutrale multifunctionele kantoorruimte voor het gebruik door ngo's. De heer Smith ging een lening aan bij de Singapore Investment Bank. De studenten moesten pleiten voor de International Commercial Court of Paris. 

Finale

De Gentse studenten, Camille Desmet en Fien De Groote, stootten door naar de halve finale op 6 mei waar ze tegenover het team van de Universiteit van Bologna stonden. Vervolgens stonden ze in de Tribunal de Commerce de Paris in de finale tegen de studenten van de Universiteit van Ljubljana. Zoals de drie rechters het nadien verwoordden 'it was a close call': Ljubljana won en Gent werd verdienstelijk tweede. 

Praktijkassistent en coach Valerie De Ruyck en het hele team van het Instituut voor Internationaal Privaatrecht zijn bijzonder fier op Camille en Fien. 

Meer info

  • De pleidooien tijdens de finale zullen verschijnen op de website van de Pax Moot Court