eTheRNA immunotherapies en UGent kondigen samenwerking en licentieovereenkomst aan rond de afgifte van mRNA

(13-07-2021) eTheRNA immunotherapies NV (eTheRNA) ontwikkelt clinical-stage immunotherapieën op basis van mRNA voor de behandeling van kanker en infectieziekten. Met Universiteit Gent (UGent) kondigt eTheRNA vandaag een samenwerking en licentieovereenkomst aan.

eTheRNA krijgt hiermee de wereldwijde, exclusieve rechten om een bibliotheek nieuwe ioniseerbare lipiden te commercialiseren. Deze worden samen met de onderzoeksgroep van Prof. Bruno De Geest (UGent) ontwikkeld, en kunnen leiden tot een nieuwe generatie van formuleringen met lipide nano-partikels (LNP). Ioniseerbare lipiden zijn de belangrijkste factor voor LNP-activiteit en verbeteren de inkapseling en de stabilisering van mRNA in lipide nano-partikels. Daardoor faciliteren ze de aflevering van mRNA in het cytoplasma van een cel. Vervolgens wordt daar het mRNA vertaald naar een therapeutisch relevant eiwit. De ioniseerbare lipiden in de nieuwe bibliotheek werden onder andere ontworpen met het oog op een verbeterde biologische afbreekbaarheid, waardoor ze een beter veiligheidsprofiel bieden. Bovendien wordt er van LNP’s, die met deze ioniseerbare lipiden worden geformuleerd, verwacht dat ze gunstige eigenschappen hebben op het vlak van thermostabiliteit. Daardoor verkleint de noodzaak om een koude keten op te zetten voor de opslag van het afgewerkte product .

Steven Powell, CEO van eTheRNA immunotherapies zegt hierover: “We zijn verheugd om samen te werken met het laboratorium van Prof. De Geest van de UGent. Ze hebben erg waardevolle, complementaire expertise op het vlak van chemie, nanotechnologie en immunologie. Een van de hinderpalen met de huidige mRNA-geneesmiddelen is dat ze aan lage temperaturen moeten worden opgeslagen, en dus een uitgebreide logistieke koude keten vereisen. Met deze samenwerking en licentieovereenkomst krijgen we toegang tot lipide nanodeeltjes met een verhoogde thermostabiliteit en verbeterde veiligheidsprofielen. De nieuwe ioniseerbare lipiden met hun verbeterde eigenschappen zullen de basis vormen voor onze LNPs van de tweede generatie. Deze LNP’s zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling van toekomstige profylactische vaccins en van therapieën die de micro-omgeving van een tumor moduleren.”
Prof. Bruno De Geest, UGent, vult aan: “Ik ben vereerd dat mijn langdurige samenwerking met Dr. Stefaan De Koker van eTheRNA immunotherapies culmineert in dit succesrijke technologieplatform. Ik wil ook mijn dank betuigen voor de steun van de European Research Council (ERC). Dankzij hun support kon mijn laboratorium deze inspanningen leveren op dit onderzoeksdomein.”
Hij wordt hierin bijgetreden door Dr. Dominic De Groote, Business Development Manager, UGent: “Deze samenwerking is het resultaat van aangehouden inspanningen van de UGent en het UZ Gent om uit te groeien tot een leidinggevend academisch en klinisch centrum voor de ontwikkeling van geavanceerde therapeutische medicinale producten (ATMP’s). Deze LNP-technologie maakt deel uit van ons groeiende portfolio van ATMP-gerelateerde middelen. Wij ontwikkelen deze middelen intensief “van petrischaal tot patiëntenbed” via ons translationeel platform GATE.”

Over eTheRNA immunotherapies

eTheRNAeTheRNA immunotherapies NV, met hoofdkwartier in België, ontwikkelt immunotherapie- en vaccinproducten voor de behandeling van kanker en infectieziekten, gebruik makend van zijn technologieplatformen (voor RNA, formulering en productie). De onderneming is ontstaan in 2013 waarbij o.a. Progress Pharma en VUB als oprichtende aandeelhouders waren betrokken. eTheRNA wordt ondersteund door een groep van internationale gespecialiseerde investeerders: BNP Fortis Private Equity, Boehringer Ingelheim Venture Funds, Everjoy Fortune PTE. LTD, Grand Decade Development Limited, Fund+, LSP, Novalis Lifesciences, Omega Funds, PMV en Ying Zhou Enterprise Management Company Limited. Deze investeerders delen de ambitie van de onderneming om uit te groeien tot een wereldwijde, leidinggevende onderneming op het vlak van RNA. Tot vandaag heeft de onderneming €63 miljoen risicokapitaal opgehaald.

Over Universiteit Gent

UGent logoUniversiteit Gent (UGent) behoort tot de Top 100 van de Shanghai Rangschikking en is een van de grootste Belgische universiteiten in het hart van Europa. We zijn een actieve partner op het vlak van internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerking. Onze organisatie voert onderzoek en innovatie hoog in het vaandel en telt meer dan 5.500 onderzoekers die actief zijn in een brede waaier van biologische, fysische en sociale wetenschappen. GATE, het Gentse Advanced Therapies & Tissue Engineering-platform (www.gatehealth.be), verbindt onderzoekers en clinici die actief zijn op het domein van gen- en celtherapie en regeneratieve geneeskunde en die het volledige proces van vroegtijdig onderzoek tot de eerste klinische studies bij de mens omvatten. GATE werkt samen met UGent TechTransfer en UGent Business Development Centers om onderzoekers te ondersteunen bij de ontwikkeling van baanbrekend onderzoek dat innovaties naar de markt kan brengen.

Voor meer informatie